Skip Navigation Links



 
Skip Navigation Links
 

     

  •  Proiect ERASMUS+: « DARE » PROJECT Domiciliary Assistance REvisited through Integrated Services, 2017-1-IT02-KA204-036603

                                                 

          

În cadrul proiectului ERASMUS Domiciliary Assistance REvisited through Integrated Services 2017-1-IT02-KA204-036603, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 împreună cu reprezentantul colaborator, Crucea Alb Galbenă, au participat la întalnirea transnațională din Corsica – Bastia.

În cadrul PROIECTULUI  DARE, DGASPC Sector 1 își propune să identifice cele mai bune practici în domeniul asistenței la domiciliu pentru persoanele în vârstă, persoanele în vârstă cu handicap, prin contextul celor 5 vizite transnaționale la cei 7 parteneri implicați, care se vor desfășura până în toamna anului 2019.

Durata proiectului: oct. 2017 – oct. 2019

Prioritatile proiectului:

-promovarea unor modele unice și de inaltă calitate a serviciilor de îngrijire la domiciliu;

-schimbul de practici deschise și inovatoare;

-incluziunea socială.

Coordonatori:

ITALIA

1. Fondazione Irpea - Istitini Riuniti Padovani di educazione e Assitenza, Padova - www.irpea.it

2. Associazione C'entro - www.associazionecentro.it.

 Parteneri:

FRANŢA

3. CDE-SAP Corse - Cooperativă pentru dezvoltarea angajării în serviciile de îngrijire a persoanelor - www.cdesap.com

BELGIA

4. Eurocarers - Asociația Europeană care lucrează pentru îngrijitori - www.eurocarers.org

5. SASB Bruxelles - Serviciul Aide aux Seniors bruxellois - www.sireas.be

PORTUGALIA

5. APCC - Asociația de Paralisie Cerebrală de Coimbra - www.apc-coimbra.org.pt

ROMÂNIA

6. DGASPC Sector 1 - Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sectorului 1, București - www.dgaspc-sectorul1.ro

Astfel se sporește reflecția aupra unui aspect particular al bunăstării și al implicării autorităților în ceea ce privește serviciile de îngrijire la domiciliu.

Pentru a avea în vedere o bunăstare cu adevărat inovatoare, omogenă din punct de vedere calitativ și cantitativ, nevoile familiilor în ceea ce privește "asistența domiciliară" trebuie interpretate cu o viziune mai largă, care să însoțească aspectele legate exclusiv de îngrijirea persoanelor dependente, de "intervenții la domiciliu".

Pentru a răspunde nevoilor persoanelor vârstnice este necesar să fie asigurate atât servicii sociale cât și servicii medicale.

Pentru a raspunde multitudinii particularităților de nevoi sociale si a minimaliza dependența față de sistemul instituționalizat este obligatorie o colaborare a instituțiilor publice cu parteneri privați și mixt, în domeniu, pentru a realiza menținerea persoanelor vârstnice la domiciliu.

  •  Proiect Erasmus+ KA2 - 2018-1-FR01-KA204-048210, ”CareEr: Dezvoltarea personală a îngrijitorilor informali

Durata proiectului: 24 luni: 01.10.2018 – 30.09.2020

Coordonator: I.R.I.P.S. (Institut Regional d’Insertion Professionnelle et Sociale),

Parteneri: DGASPC Sector 1 – București, România, Corsica, Franța, Associazione C’ENTRO, Chioggia, Italia, ITG Conseil, Paris, Franta, IASIS – Atena, Grecia, CIEP asbl – Bruxelles, Belgia, UNIWERSYTET JAGIELLOŃSKI – Krakovia.

Contextul proiectului

 În Europa, îngrijitorii informali acoperă aproape 80% din cererea totală de îngrijire de lungă durată. Membrii familiilor sunt adesea cei care își asumă responsabilitățile față de persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități și persoanele cu boli cronice. Din păcate îngrijirea unei persoane dragi, este însoțită de numeroase probleme cum ar fi izolare, oportunități profesionale limitate, dificultăți financiare, combinând responsabilitățile de îngrijire a unui membru din familie cu munca prestată, având consecințe asupra sănătății îngrijitorului, sau limitarea relațiilor sociale ale acestuia. De aceea, majoritatea îngrijitorilor informali sunt expuși riscului de excludere socială. Este nevoie de ajutor și de incluziune activă în viața socială a acestora. Prin formarea personalizată a acestora, proiectul CareEr va contribui la consolidarea poziției îngrijitorilor informali în societate.

Scopul proiectului

Obiectivele proiectului CareEr, au ca scop consolidarea poziției îngrijitorilor informali, prin activități specifice precum:

 • dezvoltarea materialelor de pregătire de către și pentru îngrijitorii informali, care să îmbunătățească situația îngrijitorilor informali și să îmbunătățească calitatea asistenței medicale în România

• sprijinirea îngrijitorilor informali tineri, care sunt nevoiți să combine responsabilitățile de îngrijire, cu cele cele ale muncii prestate și cu cele ale educației. Sarcini

Litera majusculă „E” cu acronimul „CareEr” rezultă din:

·      Angajare” și „Împuternicire” (eng.), adică implicarea și consolidarea poziției îngrijitorilor informali:

ü  105 îngrijitori informali din 6 țări ale Uniunii Europene vor participa la acest proiect; unii dintre ei vor fi invitați în grupuri locale de concentrare, iar șapte dintre ei vor călători în țări precum Belgia, Grecia și Italia, pentru a participa activ la faza de dezvoltare a instrumentului de formare.

ü  Posibilitatea acestora de a stabili un contact cu îngrijitorii informali din alte țări, pentru a dobândi experiență profesională recunoscută pe piața europeană a muncii.

· ,,E-platformă ”, adică o platformă electronică:  

Creată împreună cu profesorii, datorită cooperării în cadrul focus-grupurilor naționale și internaționale;

 Oferă îngrijitorilor informali din România, oportunitatea gratuită de a contacta comunitățile îngrijitorilor din diferite țări europene;

 · Sarcini implementate ca parte a proiectului

 IO1: Elaborarea unui ghid, pentru îngrijitorii la domiciliu;

IO2: Crearea unei platforme electronice, pentru îngrijitorii și experții în îngrijirea la domiciliu ;

IO3: Dezvoltarea unui program de instruire pentru formatorii care îngrijesc persoane la domiciliu ;

IO4: Pregătirea unei broșuri cu abilitățile necesare tutorelui ;

Grupuri țintă

Ø  îngrijitori informali aparținând grupurilor cu risc de excludere (vulnerabile)

Ø  îngrijitorii informali care combină îngrijirea la domiciliu cu responsabilitățile de muncă (lucrează atât cu normă întreagă, cât și cu normă parțială)

Ø  îngrijitorii profesioniști din domeniul sanatatii

Ø  membrii organizațiilor neguvernamentale implicate în sectorul îngrijirilor (adică formatori, antrenori, lideri, mentori, educatori, consilieri care lucrează în principal pentru organizațiile care oferă instruire în sectorul îngrijirii la domiciliu)

LINK – URI CATRE: FB, PLATFORM

Contacte: LIDER I.R.I.P.S. (Institut Régional d’Insertion Professionnelle et Sociale), Corsica, France institut.regional.irips@gmail.com +33 495 31 36 41

Partener in Romania Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 director-general@dgaspc-sectorul1.ro +40 021.222.53.46

 

  
  Harta site-ului DGASPC Sector 1
 Administrare